Dorama.Dorama



horsedark@seznam.cz

INFORMACE

09.04.2013 15:30

 

Jižní Korea,úředním názvem Korejská republika, je stát ve východní Asii, zaujímající jižní polovinu Korejského poloostrova. Jeho sousedem je Severní Korea. Počet obyvatel v roce 2013 přesahuje 50 milionů. Největším a zároveň hlavním městem je Soul. Úředním jazykem je korejština. V korejštině zní celý název Tehan minguk (대한민국 Republika velkého národa Han), ve zkrácené podobě Hanguk (한국 Země Han – jihokorejský společný název pro Severní a Jižní Koreu) nebo Namhan (남한 – Jižní Korea).

Jižní Korea je zřízením prezidentská republika s demokratickou formou vlády. Ačkoli po korejské válce patřila mezi nejchudší státy světa, od té doby její ekonomika zaznamenala rapidní růst a zařadila se mezi asijské tygry. Dnes je Jižní Korea plně vyspělým státem s ekonomikou světového významu a 15. nejvyšším HDP na světě.

 

Soul

Hlavní město Korejské republiky se rozkládá na ploše 605,5 km2. Podle oficiálních údajů z roku 2003 má bez předměstí 10,3 milionů obyvatel, údaje zahrnující i předměstské oblasti hovoří až o 14 milionech. Je to město kontrastů, kde se k nebi vypínají mnohapatrové výškové budovy vedle starých královských paláců či klášterů. Zároveň je Soul nejdůležitějším politickým, ekonomickým a vzdělávacím centrem. Sídlí tu nejen vláda, ale i většina prestižních univerzit, řídící centra (kdysi) prosperujících obrovských koncernů – čebolů ad. 

Hlavní tepnou či historickým centrem města je okolí královských paláců Kjongbokkung, Čchangdokkung a Čchangjonggung, čtvrť Insadong a park Tapkol. Na ně dále navazuje Čong-no (Zvonová třída), trhy v okolí původních městských bran – Tongdemun – Velká východni brána, tedy Tongdemun sidžang a Namdemun – Velká jižní brána, tedy Namdemun sidžang). Další menší "centra" jsou v okolí všech větších univerzitních kempusů (např. před univerzitou Jonse – Sinčchon, Ehwa Womans University apod.). Neméně důležitá je třída Itewon či čtvrť Kangnam (dosl. "Na jih od řeky"), kde sídlí velké firmy a je to takový soulský "Manhattan".